Kirándulás a Zsolnay-negyedben

2013. május 20-án egy egész napos kirándulás alkalmából látogattuk meg a Zsolnay-negyedet, ahol épp a Zsolnay-fesztivált programjai zajlottak. Reggel autóval mentünk el a Tanodások lakóhelyére (Tamara, Csilla és Renáta) és onnan mentünk tovább Pécsre. A kirándulást megelőzően a gyerekek egy felkészítő anyagot kaptak, melyben rövid ismertető volt a pécsi Zsolnay porcelángyárról, és a porcelán történetéről. Mielőtt bementünk a felújított gyárterületre önkéntesünk, Móni közreműködésével a kezükben is tarthattak 3 különféle porcelántárgyat (Zsolnay, Herendi, Hollóházi), így nem csak üvegen keresztül látták azokat – hands-on-project -! A Negyed körbejárása mellett két állandó kiállítást nézünk meg : A Zsolnay család és a gyár története és Gyugyi László gyűjteménye a Zsolnay-kerámiák aranykoráról. A kiállításokban Tamara igazán lelkes volt, látszott a képzőművészet és a kézműves kultúra iránti érdeklődése. A többiek sem unatkoztak, mivel Móni vicces feladványokkal, keresztkérdésekkel foglalkoztatta, mozgatta őket, így ők is végignézték a tárlókat. Átsétáltunk a Mauzóleumba, itt is sokat beszélgettünk a temetkezésről és a Mauzóleum történetéről. A Zsolnay Fesztivál programján belül, előzetesen beregisztráltunk 2 programra is. Két teljesen eltérő műfajú, de nagyon érdekes művészeti formával találkozhattak a gyerekek: Kaleidoact – mozgással, tánccal, báb-, fény- és árnyjátékkal színezett bemutató; Gyárturisták – rendhagyó idegenvezetés a negyedben, egy szellemes színházi rögtönzés és performansz keretében. A visszafele úton még volt időnk rá, hogy egy kicsit felidézzük a látottakat és hallottakat  mini-tesztekkel, keresztrejtvénnyel és házi készítésű puzzle segítségével.

A programot a Nemzeti Tehetség Program (NTP-RITP-12-P-003) a „Roma fiatalok integráló környezetben megvalósuló tehetséggondozó szolgáltatásokhoz történő hozzáférésének támogatása” c. pályázat segítségével valósítottuk meg.